Ako pripraviť karamel?
Sladký a dobrý karamel je lákadlom pre všetkých, ktorí si chcú osladiť život. Kúpiť si karamelovú tyčinku, zákusok či zmrzlinu nie je problém, no vyskúšali ste už niekedy robiť doma vlastný karamel? Ak áno a práve ste sa chytili za hlavu, asi vieme, ako to dopadlo. Cukor dokáže veľmi rýchlo zhorieť a zistiť tú správnu fázu karamelu, kedy je už hotový a nie je to len cukor, no na druhej strane nie je zhorený, je veľmi ťažké.
Ak viete, ako na domáci karamel, môžete si zagratulovať. V tomto prípade môžete hocikedy bez problémov spraviť karamelový zákusok či inú chuťovku, za ktorú vás budú ostatní členovia v rodine a priatelia zbožňovať. Naopak, ak ste s karamelom nepriateľ alebo ste ho ešte nikdy neskúšali a receptom s ním sa vyhýbate oblúkom, mali by ste sa určite naučiť, ako na ten najlepší karamel. Dnes máme pre vás postup, ktorý nie je príliš ťažký a určite ho zvládnete aj vy sami.
Ako pripraviť skutočný karamel
Skutočný a ten pravý karamel sa robí z klasického, bieleho cukru. Jednoducho povedané, karamel je len rozpustený a scukornatený biely cukor, ktorý používame denno denne. Ak ste našli niekde recept na karamel z hnedého cukru, môžete ho rovno zahodiť alebo vymazať. Síce by sa vám karamel z hnedého cukru podaril, chuť by bola iná a od pravého karamelu by to malo naozaj veľmi ďaleko.
Robenie karamelu nie je vôbec ťažké a už vôbec by ste sa nemali báť jeho prípravy. Je to naozaj veľmi jednoduché, rýchle a zvládne to dokonca aj začiatočník v kuchyni. Na prípravu karamelu vám stačí len pár vecí. Určite budete potrebovať klasický, biely cukor, trochu vody, dobrú panvicu alebo hrniec a varechu.
Do nádoby, ktorú ste si prichystali (môže to byť panvica alebo hrniec) si nasypte cukor. Zapnite sporák a cukor stále sledujte. Ak sa začne pomaly topiť, začnite ho jemne miešať varechou. Nezabudnite však, že cukor treba miešať veľmi pomaly.
Keď sa vám celý roztopí, plameň na sporáku znížte na úplné minimum a jemne miešajte. Pridajte trochu vody (dve, maximálne tri lyžičky) a premiešajte. Vypnite sporák a karamel máte hotový!
Karamel je hotový a čo ďalej?
Na konci si však musíte uvedomiť, že karamel treba hneď použiť, pretože má tendenciu stvrdnúť a len veľmi ťažko sa roztápa. Ak by ste však chceli niečo viac ako karamel, môžete si pripraviť aj karamelovú omáčku, ktorá sa dá použiť aj o niekoľko dní či týždňov, pretože je stále tekutá. V takomto prípade po rozpustení cukru pridajte do hmoty smotanu na šľahanie. Pridajte toľko, aby bol karamel stále dostatočne hustý a mal svoje zlato-oranžové zafarbenie. Takúto karamelovú omáčku by ste mali skladovať na tmavom a studenom mieste, aby sa vám nepokazila. Ak uvažujete, že by ste namiesto smotany pridali maslo, nerobte tak. Maslo je samé o sebe dosť mastné a nikdy vám nespraví tak krémovú konzistenciu ako smotana.
Karamel je prísada, ktorá nemusí byť len sladká, ale takisto môže byť aj slaná. Veľmi obľúbeným je v dnešnej dobe “salted caramel“, čiže slaný karamel. Do skaramelizovaného cukru pridáte štipku soli, ktorá tam je len vo veľmi malej miere cítiť. Takáto chuť je veľmi zaujímavá a karamel môžete použiť napríklad na ozdobu nejakého koláča alebo zmrzlinového pohára.