Goji – kustovnica čínska – bobule zdravia
Goji berry alebo kustovnica čínska je ker, pôvodom z Ázie, ktorý dorastá do výšky 1-3 metre. Jej plody sa výzorom podobajú šípkam a svojou chuťou sušeným brusniciam. Tento zázrak prírody rastie predovšetkým v Číne, menších častiach Mongolska, Tibete a Nepále. Tieto malé bobuľky hrajú nezastupiteľnú úlohu v tradičnej čínskej medicíne a traduje sa, že podporujú dlhovekosť, sexuálnu energiu či chudnutie. Poďte sa teda spolu s nami ponoriť do skúmania tejto prastarej rastlinky.
Pestovanie
Pestovanie goji nie je vôbec náročné a veľmi jednoducho si ho môžete vypestovať aj sami doma. Na internete ľahko zoženiete na predaj semienka kustovnice čínskej, ktoré si potom doma len zasadíte do črepníka. Goji začína plodiť, až keď má 4-6 rokov, lepšie preto urobíte, ak si kúpite už vopred vypestovanú malú rastlinku, kde sa plodov dočkáte o niečo skôr.
Kustovnica čínska je mrazuvzdorná, takže ju môžete pokojne zasadiť vonku na záhrade, bez strachu, že vám cez zimu zmrzne. Keďže pochádza z Ázie má rada teplo, slnečno a humusovitú pôdu. Ako sme už písali, dorastá do výšky maximálne 3 metre, no zaberá pomerne veľkú plochu. Vyznačuje sa, totiž, dlhými prevyslými konármi, ktoré aj po častej úprave pomerne rýchlo rastú. Skracovať sa ich však odporúča pomerne často, aby sme podporili tvorbu plodov a ich dostatočnú výživu.
Ak chcete zabrániť tomu, aby sa vám rastlinka príliš rozširovala do šírky, je vhodné ju zastrihávať tak, že vytvoríte korunku a kmeň ostane voľný. Kustovnica kvitne malými fialovými kvetmi, od júla do októbra, kedy sa z kvetov vytvoria plody o veľkosti asi 1,5 cm. Goji môže byť teda nielen užitočným, ale aj estetickým doplnkom vašej záhrady.
Ako sa goji spracováva?
Optimálny zber týchto bobuliek je vtedy, keď sú na 80-90% dozreté, úplne dozreté plody sú príliš krehké a mohlo by dôjsť k poškodeniu celistvosti, čím sa výrazne sťažuje manipulácia a celé spracovanie. Rovnaký efekt vzniká pri zbere plodov po daždi, kedy sú „plné vody“ a pružnosť obalovej vrstvy je menšia.
Najčastejším spôsobom spracovania je sušenie. To môže prebiehať vzduchom alebo mechanicky, teda dehydratáciou. V oboch prípadoch goji nie je zbierané ručne, pretože pri kontakte čerstvých plodov goji s pokožkou dochádza k jej sčerneniu. Plody sú teda z kríkov striasané na plachty a následne ponechané v tieni až do úplného vyschnutia. Tento naturálny spôsob, bez akéhokoľvek zásahu a chemikálií je síce super, no trvá príliš dlho. Oveľa častejšie sa preto používa sušenie teplým vzduchom, kedy sú plody pokladané na dierkovanom site a vystavené, za občasného otáčania, teplému vzduchu.
Mechanická dehydratácia zase funguje na princípe troch sekcií. V prvej plody pri teplote 40-50°C ponecháme 24 hodní. Po uplynutí tohto času sú plody pripravené na druhú fázu, a to 36-48 hodín pri teplote 50-55°C. V poslednej tretej fáze sa teplota vyšplhá až na hranicu 55-65°C a plody tu zostávajú opäť 24 hodín.
Ďalším spôsobom spracovania goji je mrazenie. Plody sú hneď po zbere zmrazené, takže, keď sa k nim dostanete obsahujú všetky výživné látky tak, akoby ste si ich práve nazbierali. Pred konzumáciou si ich môžete rozmraziť, ale pokojne si ich dajte aj mrazené, ako takú zdravú alternatívu zmrzliny. V obchodoch taktiež nájdete goji šťavu, ktorá obsahuje vysoký obsah dôležitých vitamínov, minerálov a vlákniny, navyše aj príjemne chutí. Veľkou výhodou 100% goji šťavy je jej rýchla konzumácia, čím sa stáva vynikajúcim pomocníkom pre zaneprázdnených ľudí, ale aj starších či deti.
Účinky goji
Kustovnica čínska obsahuje celý rad látok prospešných ľudskému telu. V týchto malých bobuľkách nájdete vitamín A, C, E a dokonca aj B, z minerálov je tu bohato zastúpený vápnik, selén, fosfor, zinok, chróm, sodík a železo. Za povšimnutie stojí aj široké spektrum aminokyselín a antioxidantov. V 100g goji nájdeme až 6,5g vlákniny vďaka čomu sa goji stáva vynikajúcim pomocníkom pri chudnutí.
A aké sú účinky goji na náš organizmus? Prečo ho konzumovali už starí Číňania? A prečo by sme ho mali konzumovať aj my?
Pretože, goji:
- Pomáha pri chudnutí- najmä vďaka vysokému obsahu spomínanej vlákniny, ktorá nás príjemne zasýti a pomáha zlepšovať trávenie. Znižuje hladinu krvného cukru, čím pomáha zmierňovať chuť na sladké. Navyše chróm obsiahnutý v goji je potrebný na udržanie svalovej hmoty počas chudnutia.
- Posilňuje obranyschopnosť- za čo vďačí svojmu vysokému obsahu rôznych minerálov a vitamínov
- Pomáha pri bolestiach hlavy a migrénach
- Upravuje poruchy spánku
- Pomáha znižovať vysoký cholesterol a hladinu krvného cukru
- Posilňuje kardiovaskulárny systém
- Posilňuje obličky a pečeň tým, že chráni pečeňové bunky proti chemickým látkam
- Spomaľuje starnutie- najmä vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ktoré eliminujú poškodenie buniek voľnými radikálmi
- Podporuje plodnosť
- Pomáha zlepšovať zrak
Koľko goji treba vlastne zjesť?
Presné dávkovanie goji nebolo nikdy vedecky podložené najmä preto, že každý sme iný a každý potrebujeme odlišné množstvo daných vitamínov a minerálov. Dôležité je tiež to, akým spôsobom goji užívate, čerstvé alebo sušené ovocie, šťavu, kapsule alebo prášok. Medzi ľuďmi je, najmä kvôli cene a jednoduchej konzumácii, najobľúbenejšou variantou práve čerstvé alebo sušené ovocie.
Deti mladšie ako 18 mesiacov by sa kustovnici však mali vyhnúť, deťom od 18 mesiacov do 10 rokov sa odporúča asi jedna hrsť denne. Osoby staršie ako 10 rokov môžu kustovnicu konzumovať neobmedzene, no neodporúča sa viac ako 3 hrste denne. Vyššia konzumácia môže viesť k zažívacím ťažkostiam. Odborníci sa tiež zhodujú na tom, že konzumácia goji tesne pred spaním môže spôsobovať ťažkosti s nespavosťou.
Goji v tehotenstve
Názory odborníkov na konzumáciu goji v tehotenstve sa líšia. Priebeh tehotenstva je u každej ženy iný, preto je veľmi ťažké goji v tehotenstve odporučiť alebo neodporučiť. Plody goji síce obsahujú vysoké množstvo potrebných vitamínov a minerálov, no na druhej strane obsahujú antioxidant betain, ktorý je v tehotenstve nevhodný. Podľa niektorých výskumov je, totiž, betain schopný vyvolať predčasné kontrakcie maternice, ktoré môžu mať za následok predčasný pôrod. Pokiaľ ste tehotná určite sa o konzumácii kustovnice čínskej poraďte so svojím lekárom.