Ako varia ryžu Číňania?

Ako varia ryžu Číňania?

So správnym uvarením základnej prílohy, akou je ryža, má problémy nejeden človek. Raz je po uvarení tvrdá, inokedy je zas rozvarená a namiesto klasickej ryže nám vznikne len čudná biela kaša, ktorá sa nedá jesť. Občas sa zas stane, že ryža zospodu zhorí. Ak ani vás už nebaví neustále vyhadzovať nepodarenú ryžu a nahrádzať ju inou prílohou, máme pre vás skvelý tip, ako uvariť ryžu správne a presne tak, ako ju varia aj ľudia v Číne, odkiaľ ryža pochádza.

Ryža je základnou surovinou, ktorá nechýba dnes už v žiadnej domácnosti. Pochádza z Ázie, kde je pestovaná na rozsiahlych plantážach. Práve vďaka tomu, že pochádza z Ázie, jej obyvatelia sa ju naučili variť ako prví. Počas stoviek rokov sa zdokonalili a ryža, ktorú varia oni je úplne odlišná od tej, ktorú máme v hrncoch my doma. Pre Číňanov je ryža jednou z najhlavnejších surovín, bez ktorej by si nevedeli svoj život predstaviť. Používajú ju takmer do všetkých jedál, vďaka čomu sa často považuje symbol Ázie a za jej tradičné jedlo.

Ak chcete aj vy variť ryžu ako profesionál, mali by ste sa učiť od tých najlepších.

Dnešná moderná a rýchla doba nás núti používať aj iné prostriedky na varenie. Práve preto mnohí ľudia nevaria ryžu tradične, ale radšej stavia na ryžovar, ktorý sa dnes dá kúpiť za rozumnú cenu a ryžu vám uvarí. Tento výrobok však nie je až tak rozšírený, aby ho mala každá rodina a povedzme si úprimne, ak viete, ako variť ryžu správne, žiaden ďalší stroj vám v kuchyni zavadzať nemusí.
Ako teda správne uvariť ryžu?

Na začiatok musíte vedieť, že varenie ryže nie je vôbec ťažké. Stačí sa len sústrediť a po niekoľkých vareniach si uvedomíte, že to ide aj samé od seba. Ako teda variť ryžu správne?

Všetko sa to začína už v obchode pri kúpe ryže. Nemali by ste si kupovať tú najlacnejšiu, pretože v nej môžete nájsť rôzne tmavšie zrnká, ktoré nie sú vhodné na jedenie. Triedenie ryže doma vás oberie o ďalší drahocenný čas, a preto by ste si mali kúpiť kvalitnejšiu ryžu. Síce do nej investujete viac peňazí, uvidíte, že pokrm bude omnoho chutnejší.

ako varia ryžu činaniaRyža podľa hrnčeka

Pred varením ryže si ju odmerajte v hrnčekoch. Je to klasický postup, ktorý využívajú mnohé čínske rodiny. Na jeden hrnček ryže budete potrebovať jeden a pol hrnčeka vody. Tento pomer je najlepší na to, aby ryža nebola ani rozvarená, no ani tvrdá.

Ryžu si dajte do hrnčeka, kde si ju odmeriate a presypte si ju hrnčeka, v ktorom ju budete variť. Nalejte do hrnčeka vodu a ryžu niekoľkokrát prepláchnite. Vďaka tomuto ryžu očistíte a dostanú sa z nej všetky nečistoty. Keď ju máte prepláchnutú, nalejte na ňu znova vodu a počkajte minimálne pol hodinu. Potom ryžu zlejte.

Teraz prichádza moment, kedy sa ryža pôjde variť. Hrniec postavte na sporák a zapnite ho. Na ryžu nalejte vodu v pomere, ktorý sme vám spomínali vyššie. Ak varíte jeden hrnček ryže, použite jeden a pol hrnčeka vody. Pridajte štipku soli a nechajte ryžu variť. Nezabúdajte ju občas premiešať.

Keď začne voda vrieť, teplotu stíšte aspoň na polovicu, ryžu premiešajte a zakryte. Po piatich minútach ju otvorte, premiešajte a znova zakryte. Takto to robte až dovtedy, kým sa nevyparí skoro všetka voda. Ak sa nad ryžou nenachádza už žiadna voda, zakryte ju a sporák vypnite. Nechajte ju zakrytú minimálne desať až pätnásť minút. Pred podávaním ryžu jemne prekyprite a môžete servírovať.

Dobré rady na záver

Pri ryži je veľmi dôležité, aby ste ju neustále miešali, pretože má tendenciu zospodu prihorieť. Ak ju nechcete mať ani rozvarenú, no ani tvrdú, musíte ju počas varenia neustále kontrolovať. Teraz už viete ako varia ryžu Číňania. Držte sa tradičného čínskeho postupu varenia ryže a uvidíte, že sa vám určite podarí.

show