Nezabúdajte na vlákninu

vláknina

Nezabúdajte na vlákninu

Prichádza leto, čas kedy sa mnohí z vás opäť pozrú do zrkadla a nepekne zahrešia. Nasleduje pátranie po ideálnej diéte vhodnej pre vás. Ak takú nájdete a už sa odhodláte, po pár dňoch to asi vzdáte. Trošku sa to aj rýmuje. Väčšina diét ktoré na sebe ľudia skúšajú končí neúspechom. Častou príčinou pre ktorú sa rozhodnú chudnúci ukončiť diétu je hlad. Pritom riešenie môže byť pomerne jednoduché a v jednoduchosti je krása.

Vláknina a zase vláknina

Ak ste niečím podobným prešli, možno vás ani nenapadlo do svojho jedálnička zaradiť viac vlákniny. Pritom práve vláknina dokáže vyvolať a dlhšie udržať pocit nasýtenia. Aby ste sa však vyhli niektorým prejavom ktoré so sebou vláknina prináša, je nutné pri zvýšenej konzumácií vlákniny zvýšiť aj príjem tekutín.

Vláknina a chudnutie

vlaknina jablkaAby sme to zobrali z tej správnej strany, treba si vlákninu predstaviť v dvoch variantoch. Jednak je to rozpustná a potom nerozpustná vláknina. Rozpustná vláknina sa nachádza hlavne v ovocí, ovsených otrubách či strukovinách. Rozpustná vláknina zlepšuje hladinu glukózy v krvi. Nerozpustná vláknina sa nachádza hlavne v listovej zelenine, semenách či orechoch. Na pocite nasýtenia sa podieľa hlavne nerozpustná vláknina.

Aby bolo všetko tak ako má byť, je dobré prijímať oba druhy vlákniny vo vyváženom pomere. Takže počas dňa konzumovať tak časť ovocia, strukovín ako aj zeleniny či orechov. Odporúčané denné dávky sú približne 25 gramov vlákniny pre ženy a 38 gramov vlákniny pre mužov.

Ovsené vločky na ráno

Ak vynechávate raňajky robíte chybu. Ale to asi už viete. Z raňajok je dobré si spraviť akýsi rituál. Vhodnou stravou na raňajky sú určite ovsené vločky. Ak sa snažíte schudnúť či športujete, tak ovsené vločky sú pre vás priam ideálne. Dnes je vynikajúca doba, pretože v obchodoch sa to hemží rôznymi variáciami ovsených vločiek. Stačí si vybrať. Ideálne je ich kombinovať s bielym jogurtom. Rýchle a zdravé raňajky sú na svete.

Vláknina v jedálničku

Na prvý pohľad by sa mohli zdať celkom ťažké dostať vlákninu do jedálnička. Dajú sa však urobiť aj malé zmeny s veľkým vlákninovým prínosom pre vás.

Tak napríklad, namiesto klasických potravín voľte celozrnné. Celozrný nieje dnes len chlieb, ale tiež cestoviny či ryža. Do jedálnička vtesnajte strukoviny. Výber je samozrejme na vás a možnosti kde a ako použiť strukoviny sú takmer nekonečné. Nezabúdajte konzumovať ovocie a zeleninu. Rôzne šaláty či prílohy, s trochou fantázie to ide a keď pridáte občas hrsť orechov máte svoju vlákninovú povinnosť splnenú.

show