Ako pripraviť špaldový chlieb bez kvásku?
Mnohí ľudia sa v dnešnej dobe venujú zdravému životnému štýlu a zdravým potravinám. Niet sa ani čomu čudovať. Kvalitné potraviny v kombinácií s pravidelným pohybom nám môžu zaručiť nielen chudnutie alebo jednoduché udržanie váhy, ale takisto aj zdravé telo, po ktorom túži každý. Príprava zdravých jedál je len málokedy náročná, a preto je vhodná aj pre ľudí, ktorí sú v práci veľmi vyťažení. Niektoré jedlá však trochu komplikovanejšie sú.
Celozrnné pečivo sa radí medzi potraviny, ktoré sú “dovolené” aj v zdravom životnom štýle. Mnohokrát sa však stáva, že v obchodoch pod ceduľkou celozrnné pečivo, nájdeme pečivo, ktoré je len dofarbované (vo väčšine prípadov karamelom) a okolo celozrnnej múky ani zďaleka neprešlo. V takýchto prípadoch mnohí berú všetko do vlastných rúk a pečú si svoj vlastný chlieb a pečivo doma.
Pri slove chlieb či pečivo vás možno napadnú aj kvasnice, ktoré sa často v týchto receptoch vyskytujú. Je to klasická a bežná súčasť tejto potraviny, ktorá sa postará o to, aby bolo cesto príjemne nadýchané a chutilo presne tak, ako by malo. Existujú však aj ľudia, ktorí buď s kváskom nevedia dobre narábať alebo ho jednoducho nemôžu či v recepte nechcú. Čo v takomto prípade? Nemusíte sa báť, ak chcete aj vy pečivo bez kvásku, pretože existuje niekoľko receptov, ktoré vám vyčarujú veľmi chutný chlieb aj bez toho, aby ste ho použili.
Výhodou pečiva bez kvasníc je jeho jednoduchá príprava, ktorej sa nemusíte vôbec báť a najmä zloženie, v ktorom nechýbajú minerálne látky či vitamíny potrebné pre naše telo. Nesmiete však zabúdať na nákup kvalitných surovín, vďaka ktorým dosiahnete skvelú chuť.
Ingrediencie:
- 3 a pol šálky špaldovej múky
- ½ šálky ovsených vločiek
- ¼ šálky sezamových semienok
- 2 polievkové lyžice kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
- 2 šálky mlieka
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
Postup na špaldový chlieb bez kvásku:
Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si nádobu na chlieb, v ktorej ho upečiete. V miske si zmiešajte všetky suché ingrediencie, čiže múku, ovsené vločky, sezamové semienka, kypriaci prášok a soľ. Ak chcete mať vo svojom chlebe viac semienok, určite môžete pridať napríklad chia, ľanové či slnečnicové semienka. V tomto sa medze nekladú a je to len na vás. Všetky suché ingrediencie premiešajte. V druhej miske si zas zmiešajte všetky mokré ingrediencie, čiže mlieko, med a kokosový olej. Tekuté ingrediencie vlejte do suchých a všetko poriadne premiešajte. Suroviny môžete premiešať ručne, no ak chcete mať istotu, že všetko bude dobre premiešané, mali by ste staviť na kuchynský robot alebo tyčový mixér.
Cesto nalejte do nádoby na chlieb, ktorú si vysteľte papierom na pečenie, posypte zvrchu semienkami alebo ovsenými vločkami a pečte ho jednu hodinu. Po vytiahnutí nechajte chlieb úplne vychladnúť a môžete servírovať.
Výhodou tohto receptu je najmä to, že si ho môžete upraviť akokoľvek chcete. Ak sa vám zdá chlieb málo slaný, môžete pridať viac soli. Ak vám nevyhovujú sezamové semienka, môžete ich nahradiť rôznymi inými, ktoré máte doma. Fantázií sa medze nekladú.
Pri tomto recepte nahradí kvasnice veľmi jednoducho a dobre kypriaci prášok, vďaka ktorému cesto narastie a bude nadýchané. Ak použijete namiesto klasického mlieka napríklad mandľové mlieko, môžete mať vegánsku verziu, čo je výhoda pre mnohých ľudí v dnešnom svete, ktorí na vegánstvo nedajú dopustiť.